Jeg læste forleden dag lidt om, hvor Danmarks BNP bliver produceret i landet, og det er altså ret interessant. Eller det ved jeg ikke, om det er – vel kun, hvis man interesserer sig for den slags, og ved, hvad det er, ikke sandt Pernille Bendixen 😉 Nå, men den undersøgelse jeg henviser til her, viser i hvert fald, hvor vigtig HELE landet er, og ikke blot hovedstaden og/eller de største byer, (også) når vi snakker BNP. Men den indikerer også noget andet interessant, om end det måske er lidt skjult. Men den viser, at det, i høj grad, ikke ’bare’ er akademikerne, der holder Danmark i gang. Og nu er jeg altså bestemt ikke ude på at smede akademikere til (jeg er jo da selv en af dem), de er bestemt vigtige for samfundet, hvilket de fleste ikke er i tvivl om, da medierne konstant fortæller, hvor vigtige de er for Danmark, men de glemmer samtidig at nævne vigtigheden af alle de mennsker, der ikke har en akademisk baggrund, men stadig er en sindssyg vigtig del af puslespillet. Egentlig vil jeg bare gerne understrege vigtigheden af, at samfundet fungerer bedst, når både akademikere og folk med ikke akademisk baggrund er til stede. Alle har værdi, og især i samspil er vi stærke. I provinsen er der ofte ikke så mange akademikere, som tilfældet er i storbyen, men det betyder faktisk ikke, at man klarer sig dårligere i provinsen. Selvom medierne elsker at tegne et sådan billede.

I forlængelse af det, kom jeg også til at tænke på, at en af Danmarks mest værdifulde virksomheder faktisk har deres største fabrik i den provinsby, hvor jeg bor. Her er det en god blanding af akademikeren og den ’hvide mand’ på gulvet, der danner grobund for en succesfuld virksomhed. Derudover slog det mig, at faktisk rigtig mange af de succesfulde virkelig store virksomheder netop ligger spredt i den danske provins, og ikke kun i vores hovedstad.

I min by var det Novo Nordisk, jeg tænkte på. Men det kan i virkeligheden passe på mange andre virksomheder rundt omkring i Danmark. Men her er Novo Nordisk altså et ret godt eksempel. Virksomheden opnåede et nettoresultat på 34,9 mia. kr. efter skat i 2015. Novo Nordisk er faktisk Danmarks største virksomhed målt på markedsværdi, og den ligger altså ikke kun placeret i København, men også i Hillerød, Hjørring, Kalundborg osv. Den nuværende markedsværdi på Novo Nordisk er på omkring 777 mia. kr. værd. Novo Nordisks hovedsæde ligger i Bagsværd, og deres største fabrik i provinsen – nemlig Kalundborg.

Nå, men Novo Nordisk er altså langt fra den eneste virksomhed, der netop ligger solidt plantet i provinsens sorte muld, og langt fra den eneste virksomhed, der er en god blanding af akademikere og folk med ikke akademisk baggrund, herunder fx håndværkere. Og nu vi er ved det, så klarer de fleste områder i provinsen sig faktisk lige så godt som de store byer, når det kommer til uddannelse – nogle endda væsentligt bedre. Men for mange er det desværre en slags selvfølgelighed, at folk i provinsen er dårligt uddannede, fordi de ikke har universitetsbaggrund. Men i provinsen er der faktisk flere unge, der får en uddannelse kontra i fx København. Der er flere virksomheder, der tager lærlinge, og gymnasierne formår at løfte deres elever væsentligt. Dansk Erhverv har netop fået lavet en undersøgelse, der viser, at det er gymnasierne i provinsen, der har størst succes med at løfte deres elever fagligt fra folkeskolen til gymnasiet.

Ikke bare er Københavns Kommune den næst dårligst scorende, når det gælder at få unge i uddannelse. Frederiksberg, hvor både lønningerne og uddannelserne er høje, ligger også blandt de ti dårligste i landet. Så kan man jo spørge sig selv om, hvordan det kan være? Hvorfor lykkedes man bedre med at få unge i uddannelse i provinsen, hvor man objektivt set har ringere forudsætninger for det, end i det centrale København? Det kunne måske handle om nærhed? Måske det gør en forskel? Måske provinsen kan noget helt andet end, hvad tilfældet er i fx København, noget man ikke har tænkt ind ni regnestykket, da man havde travlt med at centralisere alt? Jeg har ikke det endegyldige svar, men tallene taler for sig selv, hvad angår, hvor i Danmark, vi er med til at skabe fremgang for landet.

Ud fra, hvad jeg har læst mig frem til, er jeg ikke i tvivl om, at det er sund fornuft at investere i provinsen, (også) hvad angår uddannelsesinstitutioner. Vores store byer, herunder særligt vores hovedstad, er vigtige på mange områder, men at forklejne provinsen, er – i min optik – en stor fejl.  Heldigvis virker det som om, at mange  – også på Christiansborg – efterhånden er ved at få øjnene op for det. Centralisering er rigtig godt på nogle områder,  men det betyder ikke,  at kun de store byer er værdifulde, fordi de har et hospital, et universitet eller, hvad det nu måtte være. Provinsen sorte muld er bestemt guld værd, ligesom provinsen er fyldt med mennesker, der har idéer, visioner og lyst til at skabe – både med og uden akademisk baggrund. Provinsen er klart en del af vækstlokomotivet – uden den, ingen vækst.

blog,15.maj2016

 

 

kommentarer