”Provinsen er ved at blive trendy igen” siger de kloge. ’NO shit’. Provinsen er da allerede ’da shit’. Det ved enhver da. Eller i hvert fald dem, der bor i provinsen 😉 Okay, storbyen er da også ‘da shit’, men lad os, til at begynde med, blive enige om, at det ene ikke er bedre end det andet – bare forskelligt fra hinanden. Noget andet er, at Danmarkskortet er under forandring, og det ser ud til at fortsætte. Jeg synes, at det er en vigtig og positiv ting, der er ved at ske til trods for, at mange for nogle år siden forudså, at provinsens død var konsekvensen af urbanisering og deraf også centralisering. Not gonna happen – just saying 😉

Der har i mange år været en strøm af mennesker, der flytter fra land til by. Urbanisering kalder vi det, når flere og flere danskere vælger at flytte til København eller en af de andre større byer i Danmark. Men den strøm er lige så langsomt ved at vende. Faktisk tager strømmen af danskere, der flytter ud af storbyerne, til, det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Tendensen har vel egentlig været der i et stykke tid, men nu tager den såkaldte ’tendens’ til i styrke. Danskerne er begyndt at elske den udskældte provins igen, og hvorfor egentlig ikke også det?!

På vej hjem til 'stilheden'.

På vej hjem til ’stilheden’.

Faktisk er det pt. kun Københavns Kommune af de større byer, der oplever en meget lille fremgang i indbyggertallet – og det skyldes primært indvandrere. VIdste I det? Jeg gjorde ikke. Det er især Midt-, Vest- og Sydsjælland, der mærker indbyggertallet stige. De mange ’storbymennesker’ med drømmen om ligusterhæk og webergrill på terrassen, som rigtig mange danskere faktisk stadig har, søger nu at realisere den drøm.

Så når man hører fortællingen om, hvordan de danske storbyer vokser, er det altså ikke sandt længere. Danskerne er vel bare i virkeligheden ved at skabe et slags Danmark i balance, og Danmarkskortet begynder at ændre form. Den der negative klang af ’provins-Danmark’ er på retur. Det giver da heller ikke mening, at alle vil bo de samme få steder, når der er så mange smukke steder at bo til trods for, at vi er et lille land. Jeg mener, mange søger bylivet osv., I get it, men der findes altså også stadig mange mennesker, der søger naturen og stilheden. Derudover skal  man ikke kimse af, at folk i provinsbyer måske kommer hinanden mere ved, det er der faktisk mange, der rigtig godt kan lide – og deraf søger.

Der er sindssygt mange muligheder i provinsen, men de er svære at udnytte, hvis folk flytter væk derfra. Men mulighederne er mange, det sorte får er ikke længere så sort, nærmere grønt, og vi kan godt lide grønt. Mange associerer nemlig provinsen med det grønne liv, og det er vel ikke så skidt endda. Jeg elsker storbyen, men jeg elsker også provinsen, og når jeg opholder mig ude, hvor der er længere mellem husene, vinden blæser håret lidt mere rundt, og der er lidt højere til himlen, føler jeg en indre ro, som måske nok mere er en slags stemning end noget andet. Stilheden driver mig indimellem til vanvid, men giver mig også den nødvendige ro til mine tanker. Derfor har jeg brug for både larmende storby og rolig provinsby, og i Danmark er vi så heldige at have begge dele (nuvel larmende storby i det små, sammenlignet med andre storbyer i verden, I know, men så målt efter danske forhold da).

Men en ting er sikkert. Den positive historie om provinsen er med til at give mange mennesker et helt andet syn på det at bo og/eller arbejde i provinsen. Vi skaber en stolthed over, hvor vi bor, hvis vi fokuserer på det positive, og alt det et lokalsamfund kan, i stedet for alt det, det (endnu) ikke magter og/eller rummer. Den indstilling er på vej, og den indstilling kommer til at ændre provinsen. Den indstilling kommer til at ændre Danmark.

Netop det, at regeringen flytter 4.000 statslige arbejdspladser, indikerer da i høj grad, at man har fokus på, at Danmark ikke skal opdeles i de store byer og resten af Danmark – provinsen. Flere har fået hoved ud af ….. og forstår nu rent faktisk, at provinsen er mere end banko, Puk Maxi, træsko og bonderøve (ikke at der er noget galt med førnævnte, men provinsen er jo altså andet og mere end flosklerne fra film og reklamer).

Her sidder jeg tit og tænker over tingene.

Her sidder jeg relativ ofte og nyder stilheden. Jeg skrev faktisk sidst på Instagram, at jeg fik lyst til at ro af sted i jollen på billedet, og pudsigt nok, er jollens ejermand svigerfar til en af mine venner. Sådan er det i provinsen 😉

Folk, der flytter fra storbyen til provinsen gør det ofte af forskellige årsager, og man stikker selvfølgelig sig selv blår i øjnene , hvis man tror, at alle flytter fra storbyen til provinsen af lyst. Nogle er tvunget, hvis de fx skal have råd til et hus (eller dem, der netop har en arbejdsplads, der flytter langt væk), men de findes faktisk også – dem, der gør det af lyst. Derudover er der også nogle af de ‘tvungne’, der finder ud af, at det ikke er så skidt endda. Men til fælles har mange, at de kan realisere drømmen om et hus og have samt mere grønne omgivelser og opvækst til deres familie, uden at de måske behøver arbejde 24/7, fordi det er billigere at bo i provinsen. Derudover er der også noget med stress og storbyer. Jo mindre byerne er, jo mindre stress. Sådan føler nogle det i hvert fald. Det hele går lidt langsommere, hvor byen er lille og naturen stor.

Nå, der er mange fordele ved provinsen, og der er mange fordele ved storbyen. Godt, vi endnu har begge. Godt, det ser ud til, at vi beholder begge. Godt, at man kan komme fra det ene til det andet i løbet af kort tid, fordi Danmark er et lille land. Nogle fordele skal der da være ved det,  og der er mange fordele ved Danmark -HELE Danmark.