“Kalundborg på Vestsjælland har mange ting. Smuk natur, en charmerende gammel bykerne og billige huse. Men der er én ting, som gør, at jeg aldrig ville flytte til byen: Kommunen har nogle af landets dårligste folkeskoler.”
Således skrev ansvarshavende chefredaktør for Søndagsavisen, Arne Ullum den 3. marts i år i sin leder.
I mit indlæg i dag, tager jeg derfor udgangspunkt i min egen kommune, fordi der er blevet skrevet noget, som jeg ikke helt kan genkende. Som sådan er det måske ikke interessant for jer, der ikke har tilknytning til Kalundborg, og så alligevel. For mig handler det om, hvordan man ‘bruger’ en undersøgelse, der er mange faktorer, der skal tages hensyn til netop i forbindelse med undersøgelsen af de danske folkeskoler. Men bare at slynge ud, at “Kalundborg er ikke for børn’, det er sgu’ for let, når man bruger undersøgelsen, som tilfældet er for Søndagsavisen. Og det er vel netop et eller andet sted relevant for os alle uanset, om man bor i storbyen eller provinsen, at man har så meget magt, når man sidder som ansvarhavende chefredaktør for en landsdækkende avis, at man kan så tvivl om, hvorvidt en by er børnevenlig eller ej ud fra én undersøgelse, som i min optik ikke bliver læst korrekt, ligesom der ikke bliver taget højde for flere faktorer, der er vigtige for validiteten.
Lige da jeg læste lederen, tænkte jeg ‘det er virkelig noget skidt for Kalundborg – og ikke mindst sindssyg dårlig branding af området’. Men nu er jeg jo alligevel så tilpas skeptisk og nysgerrig, at jeg ikke tager alt, hvad jeg læser for gode varer – og det med god grund.
Nå, men står det så virkelig så skidt til med folkeskolerne i Kalundborg? Er lærerne og lederne virkelig så uduelige, og børnene så dumme i forhold til skolerne i andre kommuner? For det er da i den grad det, man bliver fortalt, når man læser Arne Ullums leder i Søndagsavisen. Men hvis jeg hed Arne Ullum (det ville måske nok være lidt mærkeligt), ville jeg faktisk ikke være synderligt stolt over den leder. For det billede han der tegnede, for store dele af Danmarks befolkning, den søndag i begyndelsen af marts, det var bare ikke rigtig fair. Ikke fordi, vi har med en provinsby at gøre, der i forvejen kæmper med fordomme om vandkantsdanmark osv. Næ, man skal bestemt ikke have ondt af provinsen, det er skam ikke nødvendigt, og den skal bestemt ikke favoriseres, men jeg mener ikke, at lederen er fair, fordi Søndagsavisen lige så vel kunne have trukket en anden kommune frem med tal, der ikke var meget anderledes. Det står der bare ingen steder. Derudover ligger Kalundborg Kommune omkring gennemsnittet, hvad faglighed og trivsel angår, men der er mange faktorer, der spiller ind i sådan en undersøgelse, og Søndagsavisen har blot valgt at se på fire faktorer, hvilket derfor ikke giver et retvisende billede af virkeligheden, da man dermed overser visse filtre af socioøkonomisk karakter og andre væsentlige faktorer.
Faktum er, at selvfølgelig ER der skoler i Kalundborg Kommune, der er bedre end andre. Men der er faktisk flere ting, der havde været vigtige at nævne netop i forbindelse med den undersøgelse. Fx at ikke alle skoler i de forskellige kommuner har indberettet deres tal, faktisk er Kalundborg Kommune den eneste kommune, hvor alle skoler har gjort netop det. Alene det, er da tankevækkende. Dvs. hvis fx Holbæk Kommune mangler indberetning fra to skoler, der klarer sig skidt, så ser billedet pludselig anderledes ud, ikke?! Det bliver der heller ikke taget højde for.
For de af jer, der ikke har set lederen i Søndagsavisen: Søndagsavisen kårede for få uger siden landets bedste og værste skoler på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet om fravær, trivsel, lærernes kompetencer og evnen til at løfte elevernes faglige niveau. Og Kalundborg lå ikke i den gode ende. Faktisk ser det, ifølge Søndagsavisen, så skidt ud for Kalundborg, at byen absolut ikke er for børnefamilier. Og pilen peger på ledelsen ifølge avisen.
Jeg undrede mig faktisk også over, at Kalundborg Gymnasium ligger så fint i statistikken, for hvis alle børnene klarer sig så dårligt herude, og lærerne er så uduelige, er det da et under, at det er de samme børn/unge mennesker, der efterfølgende klarer sig fint på gymnasiet i samme by/kommune. Et gymnasium, der vel at mærke ligger rigtig fint i statistikken både, hvad angår karakter og trivsel.
I en effektanalyse, der tager højde for både undervisningseffekt og fastholdelse, er Kalundborg Gymnasium blandt landets bedste 35 ud af landets 168 uddannelsesinstitutioner, der tilbyder STX og HF. I en analyse fra Dansk Erhverv vedrørende gymnasiernes løfteevne på baggrund af den socioøkonomiske reference – den såkaldte gymnasieeffekt – udmærkede Kalundborg Gymnasium sig ved at være placeret på en 22. plads ud af de 134 gymnasier, som var med i undersøgelsen. I denne undersøgelse er der lagt vægt på frafald, eksamensgennemsnit, overgangen til videregående uddannelser og løfteevne. Få gymnasier på Sjælland – inklusiv hovedstadsområdet – evner at løfte eleverne i samme grad.
Man burde altså i høj grad stille spørgsmål til måden, hvorpå Søndagsavisen bruger undersøgelsen om de danske folkeskoler – og om det er i orden, at de på den baggrund dømmer Kalundborg Kommune ude som et sted for børn? Det gør jeg hermed. Søndagsavisen skriver ganske vidst, at der selvfølgelig vil være nogle skoler, som har det lettere end andre i undersøgelsen, ligesom tilfældigheder kan påvirke de enkelte års tal. Men de glemmer, som sagt, flere faktorer bl.a., at for at deres undersøgelse er valid i min optik, kræver det deltagelse fra alle skoler i de enkelte kommuner, ellers er det vel ikke retvisende tal, man får.
Jeg siger ikke, at alle skolerne i Kalundborg Kommune er fantastiske skoler, eller at der ikke er plads til forbedringer. Men jeg siger, at der findes mange gode skoler i kommunen, mange dygtige lærere og kloge elever. Hvis det ikke var tilfældet, ville vi vel ligge langt under gennemsnittet, hvad angår både faglighed og trivsel, og det gør kommunens skoler altså ikke, når man tager højde for filtre af socioøkonomisk karakter, som man bør.
At Kalundborg ikke er en børnevenlig by – den må Arne Ullum længere ud på landet med 😉