Når man sidder på de rigtig gode restauranter i fx København, er man tilbøjelig til at glemme, at der står flere bag oplevelsen. Det er nemlig  ikke kun en talentfuld kok, der står bag den der fornemmelse, når man får noget virkelig god mad ind i munden. Hvad med alle de landmænd i provinsen, der leverer de lækre råvarer. Uden råvarerne, ingen lækker mad. Så enkelt er det.

For nylig blev de fine franske Michelin-stjerner givet til landets bedste restauranter, og det er altså ikke kun restauranterne og kokkene, der følger med her – det gør landmændene, der leverer råvarerne da også, og det forstår jeg virkelig godt.  Det er jo da også deres fortjeneste.

Vi, i provinsen, skal altså blive bedre til at fokusere på lokal stolthed over alle de ting, vi kan herude, herunder altså også at levere lækre råvarer til en masse restauranter, herunder også restauranter, der kan bryste sig af en Michelin stjerne. Lige så vel som, at der er nogle ting, der er lettere i storbyen, er der altså også nogle ting, der er lettere på landet – fx at dyrke lækre råvarer til restauranter.

I Danmark er der et højt niveau, både ift. råvarer og køkkenkompetencer. Men ambitionsniveau og talent er ikke nok. For uden gode råvarer er chancerne for at opnå de anerkendte stjerner lig med nul, det skal man lige huske på. Madanmeldere går netop meget op i kvaliteten på råvarerne. Et Michelinkøkken stiller derfor enormt store krav til de råvarer, der leveres, og danske landmænd og fødevareproducenter indtager dermed en central rolle ift. at løfte det gastronomiske niveau i Danmark. Og hvor bor landmændende? I provinsen. jeg siger det bare. 😉